Monday, July 22, 2024
spot_img
HomeCultuurJoods-Marokkaanse identiteit na de verspreiding van de gemeenschappen

Joods-Marokkaanse identiteit na de verspreiding van de gemeenschappen

Herinnering, cultuur en identiteit van Marokkaanse joden in Israël

Joseph Chetrit

Verfrissend was dat wat van haar werd verwacht hetzelfde was als wat van Lara Stone werd verwacht: een mooie foto maken.

Individueel geheugen, gemeenschapsgeheugen en sociaal-culturele identiteit

1 De huidige studie is een directe uitbreiding van die gepubliceerd in Chetrit 2008, waar ik (…)

2 Zie over het geheugen en zijn individuele en sociale constructies bijvoorbeeld Benabou 1995; Halbw (…)

1Bij de bevestiging of vorming van iemands identiteit1 is de eminente plaats die wordt ingenomen door de persoonlijke en familiale herinnering van het individu, evenals de culturele en sociale herinnering aan zijn levensgemeenschap of zijn gemeenschap van herkomst, meer dan duidelijk. Het zijn psychosociale en sociaal-culturele gegevens die voor de persoon een knooppunt van regulering, integratie en management vormen, zowel voor zijn dagelijkse bewegingen en impulsen als voor de strategieën die hij hanteert bij het nemen van opties of beslissingen. belangrijke beslissingen 2. Op dezelfde manier is voor elke menselijke groep het collectieve geheugen, zowel recent als oud, een belangrijk element in de ideologie en mythologie die bewust of onbewust haar axiologische waarden en levensoriëntaties baseren en tegelijkertijd haar opties en strategieën bepalen. van de actie.

2Voor het individu hangt deze plaats van het collectieve geheugen en de implicaties daarvan voor zijn identiteit af van talrijke factoren die zowel verband houden met de leeftijd en de gevolgde trainings- en opvoedingsmethoden als met de ervaring van ieder persoon. Dit geldt in het bijzonder voor individuen uit groepen die mogelijk sterk gestructureerd zijn, die om allerlei redenen ertoe worden gebracht zichzelf sociaal of cultureel te herdefiniëren doordat ze erbij horen of door hun assimilatie met nieuwe groepen in oprichting of met andere groepen die al goed gevestigd zijn. . samengesteld.

Een van de auteurs die deze processen het beste heeft waargenomen en er een aangrijpende literaire en menselijke uitdrukking aan heeft gegeven, na zijn vertrek uit Meknes in 1956 naar Parijs op 17-jarige leeftijd, is ongetwijfeld Marcel Benabou. In zijn in het hoogtepunt aangehaalde meesterwerk zijn het in feite de obsessieve schokken van zijn Joods-Marokkaanse geheugen die het raamwerk vormen van zijn Oulipiaanse roman en die hem ervan weerhouden zich op zijn gemak te voelen in de Franse identiteit waarnaar hij op zoek was. aandoen. Hoewel hij de term identiteit niet eens in zijn werk heeft genoemd, lijdt het geen twijfel dat Benabou in zijn roman de wisselvalligheden en wendingen van zijn zoektocht naar identiteit traceert. Het eindigt met een levenskeuze als jonge activistische intellectueel die wordt achtervolgd door het Quartier Latin, zijn filosofische debatten en zijn politieke verplichtingen. Zijn zoektocht eindigt met het opgeven van zijn droom om een groot encyclopedisch werk te schrijven dat zijn Meknes-gemeenschap zou (her)waarderen en zowel zijn familie-epos als dat van het Marokkaanse jodendom als geheel zou traceren als een integraal onderdeel van de Sefardische Joodse wereld3. In plaats van zijn encyclopedische werk van herwaardering te schrijven, hervond hij de herinnering aan zijn onvervulde droom, maar door dat te doen herwaardeerde hij niet minder zijn gemeenschap en zijn familie.

Al degenen die vrijwillig of met geweld hun woonplaats hebben verlaten voor een nieuwe hemel en een nieuwe menselijke omgeving, ervaren min of meer, net als onze auteur, de uitstortingen van deze obsessieve herinnering aan ervaringen die zijn verzameld in de plaatsen van herkomst. Dit komt omdat de gemeenschappen van oorsprong voor ieder van ons niet alleen een fysieke plaats of een extern toneel zijn dat ons beschutte en ons in staat stelde om gedurende een deel van ons leven te leven, maar ook innerlijke entiteiten zijn waarvan de constructies ons geheugen en ons wezen bevolken. en ons van tijd tot tijd bestormen met hun psychische aanwezigheid, zonder enige duidelijke of bewuste trigger. Net als Marcel Benabou dragen we allemaal onze mentale gemeenschap met ons mee naar onze nieuwe plekken in het leven; de representaties die daar plaatsvinden bepalen bewust en onbewust de a posteriori constructie van ons vroegere gezins- en gemeenschapsleven en geven er betekenissen aan4. Zelfs als de rol die deze herinnering aan plaatsen en ervaringen speelt niet voor iedereen in hun nieuwe omgeving hetzelfde is, bestaat er geen twijfel over dat deze herinnering, althans voor een bepaalde tijd, hun psychische leven blijft begeleiden. en vaak zelfs de werking ervan. Maar het individuele geheugen is onlosmakelijk verbonden met het vergeten, en al het psychische leven is zowel uit het een als het ander opgebouwd, waarbij voortschrijdend geheugenverlies vaak zelfs essentieel is voor aanpassing aan de nieuwe omgeving en het aannemen van nieuwe vormen. van het leven, om nog maar te zwijgen van de bewust of onbewust verborgen trauma’s.

Hoe zit het, afgezien van dit of dat individuele geval, met dit gemeenschapsgeheugen en de reconstructies ervan voor sociale groepen waarvan de leden zichzelf voorstellen alsof ze al tientallen generaties op dezelfde plaatsen hebben gewoond en die in een tijdsbestek van een paar jaar zichzelf (her)vonden? ontheemd of ontworteld, verspreid en hervestigd in nieuwe sociaal-politieke en menselijke omgevingen? Voor hen is het duidelijk dat de individuele herinnering van ieder van hen niet kan samensmelten of opgaan in een groot geheugenreservoir waarin deze veelvoudige menselijke ervaringen zouden vloeien, zelfs als reünies de mogelijkheid kunnen zijn voor een nieuwe implementatie. gemeenschappelijk van dit gemeenschappelijke geheugen. Wat in dit geval een rol speelt is het herstel van culturele structuren en waarden, levensvormen en ceremoniën die geïdentificeerd zijn met de groep, waarvan de frisse en minder frisse sporen nog steeds de herinnering voeden van degenen die als vanzelfsprekend leefden. Wanneer nieuwe sociale omstandigheden het toelaten, hangt het beheer van dit culturele geheugen evenzeer af van een sociale organisatie, formeel en informeel, van opnieuw samengestelde groepen als van de politieke wil van aangewezen of zelfs zelfbenoemde leiders die geïnteresseerd zijn in deze herverbinding met hun verleden. . en die van hun voorouders. De problemen van actie, bewustzijn, mobilisatie, consolidatie, organisatie en aanpassing van de geheugeninhoud aan nieuwe levensomstandigheden en nieuwe mogelijkheden voor actie doen zich dan voor, inclusief de implicaties voor de sociaal-culturele identiteit van degenen die erbij betrokken zijn en de representaties ervan zijn doorslaggevend en soms zelfs verontrustend. . In dergelijke situaties is het inderdaad moeilijk om de bevelen van het geheugen te scheiden van de uitdagingen van de oude gemeenschapscultuur: nieuwe vormen van identificatie, aangenomen door degenen die blijven beweren deel uit te maken van de groep, proberen het geheugenverlies van hun recente of zelfs een ver verleden. Bij deze hernieuwde toe-eigening van het gemeenschapsgeheugen moet rekening worden gehouden met zowel de factoren die bevorderlijk zijn voor het adaptieve behoud van cultureel erfgoed, dat in wezen ongrijpbaar is geworden door transplantatie, als met de factoren die bijdragen aan de resorptie en het geheugenverlies ervan in de nieuwe woonruimtes. Zij moet daarom de methoden voor het in stand houden en doorgeven van deze herinnering bedenken of op zijn minst opnieuw aanpassen en daartoe nieuwe instellingen creëren, formeel en informeel, die in staat zijn dit culturele erfgoed zo goed mogelijk te beheren door gebruik te maken van geheugenankers, of door in het oog springende en mobiliserende “plaatsen van herinnering”. Promotors moeten ook verenigingen en organisaties of adequate transmissie- en verspreidingsnetwerken oprichten en in het bijzonder ceremoniën organiseren die gevestigde tradities vestigen of nieuwe genereren.

Het doel, toegegeven en niet erkend, is dat door deze institutionalisering van het culturele geheugen van de gemeenschap de identiteit van de groep opnieuw wordt gesmeed, waarbij de ervaringen uit het verleden en hun herinnering een belangrijke plaats zouden innemen naast de andere identiteitsingrediënten die in nieuwe omgevingen worden aangenomen. , wiens cultuur hegemonisch wil zijn en zich gedraagt, al was het maar vanwege zijn oudheid en zijn dominantie over het grondgebied. Als zodanig voorziet deze cultuur in feite van ons, of legt ons dit zelfs op

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments