Monday, July 22, 2024
spot_img
HomeCultuurMuziekSamy al-Maghribi, ‘icoon’ van de Marokkaanse muziek

Samy al-Maghribi, ‘icoon’ van de Marokkaanse muziek

Echte naam Salomon Amzellag, deze muzikant van Joods geloof, heeft zestig jaar lang de erfenis van traditionele Marokkaanse muziek verrijkt, met name malhoun en Marokkaans-Andalusische muziek, aanvankelijk bedacht in Sevilla en Granada (Spanje) in Andalusië Moslim vóór het einde van de 15e eeuw .

“Sami al-Maghribi onderscheidde zich vooral door populaire liedjes die gebaseerd zijn op een grote artistieke cultuur en die helaas beginnen te verdwijnen uit de Marokkaanse scene”, zegt Touria Hadraoui, een van de vertegenwoordigers van de Malhoun-muziek.

Sami’s familie, geboren in 1922 in Safi (Marokko), verhuisde vier jaar later naar Rabat, waar hij op zevenjarige leeftijd zich aansloot bij een groep muzikanten in de Joodse wijk van de stad. Vervolgens leerde hij oud (luit) spelen, een instrument dat hij perfectioneerde aan het Casablanca Muziekconservatorium. Op 20-jarige leeftijd verliet hij het bedrijf om zich volledig te wijden aan zang en muziek, met name het uitvoeren van de qaçaids (gedichten) van Sidi Qaddour Al Alami, Mohamed Benslimane en andere grote tenoren van malhoun.

Tot de liederen die hem bekendheid hebben gebracht behoren Bensoussan, een gedicht geschreven door Benyechou, maar ook door al-Kawi en Mal hbibi malou, Hal ar yal attar. Tijdens zijn carrière droeg Samy al-Maghribi bij aan de renovatie van het Marokkaanse lied, met name samen met een andere Marokkaans-Joodse zanger Salim Hilali. Samy al-Maghribi was vader van een zoon en vijf dochters die hem vergezelden in een aantal muziekwerken.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments