Monday, July 22, 2024
spot_img
HomeJoden van de WereldDiplomatenSucces van het Forum over de Marokkaans-Joodse traditie

Succes van het Forum over de Marokkaans-Joodse traditie

AMSTELVEEN Het forum “In de voetsporen van rabbijn Maimon Rambam, avonturen van de dokter in Fez en de Sahara! » vond plaats op 6 november in ontmoetingscentrum De Bolder.

Het hoofddoel van dit forum, georganiseerd door de Stichting Maïmon Amstelveen, was het bevorderen van de typisch Marokkaans-Joodse traditie door kennisuitwisseling, maar ook reflectie op actuele vraagstukken.

Jong en oud waren welkom. De deelnemers waren joods of moslim, Marokkaans of Nederlands, buren of vrienden in het gezelschap van hoogwaardigheidsbekleders, academici, politici en zakenmensen. Hun aanwezigheid toonde volgens de Maïmon Foundation het belang van dit initiatief aan.

Na vertoning van een film van professor Mohamed Kenbib, hoogleraar hedendaagse joodse geschiedenis aan de Mohammed V Universiteit in Rabat, alles wat te maken heeft met de Joods-Marokkaanse cultuur, het leven van rabbijn Maïmon ben Moussa, zijn avonturen in Marokko (Fez en de Sahara) en de oorsprong van het feest van Mimoena, het oogstfeest in Marokko voor oudere generaties, gevierd na de laatste nacht van Pesach.

Er werden presentaties gegeven door dr. Sacha Goldstein-Sebbagh en dr. Abraham Rozenberg, beiden hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, en de stichting ontving tevens de Marokkaanse ambassadeur Mohammed Basri en Salim Lahjomri, consul-generaal van Marokko in Amsterdam.

Op het programma stonden ook Andalusische muziek en de mogelijkheid om halal en koosjere Marokkaanse gerechten te proeven. Het voornaamste doel was echter het bevorderen van de typisch Marokkaans-Joodse traditie.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments